maanantaina, elokuuta 30, 2010

Lautasmalli





Me syödään ihan valtavasti tomaattia. Se onkin ollut kesällä tosi edullista. Paljon on myös isän kasvihuoneesta saatu tomaatteja ja kurkkuakin. Tomaatti sopii niin moneen paikkaan. Itse kun ostan aina maustamatonta broilerin lihaa - natriumglutamaattia välttäen - niin tomaatista tulee tosi kivasti myös väriä ruokaan ja lapsetkin syövät kunhan on vain tarpeeksi pienenä silppuna. Kuopus tosin kyllä syö ihan palasinakin tuoreeltaan ruoan kanssa, mutta esikoinen ei tykkää.

Sama juttu sipulin kanssa; Laitan sitä melkein ruokaan kuin ruokaan. Pienen pieneksi täytyy sipulit silputa, että esikoinen ei niitä huomaa kun ei muka tykkää sipulista.

Tomaattia kannattaisikin syödä reippaasti; Tomaatti päivässä pitää kuulemma lääkärin loitolla. Tomaatti sisältää nimittäin lykopeenia, joka suojaa soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumista. Erityisesti tomaatti kuulemma suojaa eturauhassyövältä. Liian vähäinen lykopeenin saanti yhdistetään harmaakaihiin ja muistitoimintojen heikkenemiseen.

Tomaatti ei menetä ravintoarvoaan, vaikka sitä kuumentaa, keittää, paistaa, hauduttaa tai grillaa. Lykopeenikin imeytyy parhaiten kypsennetyistä, hienonnetuista tomaateista. Jääkaapissa tomaattia ei kuitenkaan pidä koskaan säilyttää, koska se menettää rakennettaan ja makuaan.

 

Me ollaan nyt viimeisten parin vuoden aikana muutettu lautasmalliamme niin, että perunaa tai pastaa tai riisiä meillä on aika harvoin - lapsille keitän yleensä perunaa ja kasviksia lihan kyytipojaksi. Kalan tai broilerin kanssa me aikuiset syömme salaattia ja erilaisia kasviksia. Olemme myös suuria chilin ystäviä! Kastikkeista ja lihoista ei viitsi vain kovin tulisia tehdä lasten vuoksi, mutta kalakin on helppo maustaa niin, että chiliä laittaa vain toiseen päähän.

Chili voi tulevaisuudessa korvata asetyylisalisyylihapon tai toimia tehokkaana apuna sen ohessa diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, todetaan American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Chilin sisältämät ainesosat kapsaisiini ja dihydrokapsaisiini laskevat veren glukoosi- ja insuliinipitoisuuksia ja estävät verisuonten tukkeutumista ilman haittavaikutuksia. (lainattu täältä)

Punaista lihaa syömme tosi vähän. Kalaa yritämme syödä vähintään kaksi kertaa viikossa - enkä nyt tarkoita mitään kalapuikkoja vaan ihan kalaa kalana. Perunoiden ja pastojen lisäksi olen itse vähentänyt paljon leivän syöntiä, Ryvita näkkäriä syön jos kotona leipää otan tai sitten ruisleipää.



Lapset meillä on innokkaita maidon latkijoita, itse voisin lisätä maidon juontia - päivän maitoannos taitaa itsellä olla loraus kahvin seassa. Aamuisin kun en juuri koskaan muroja syö vaan maustamatonta jugurttia myslin kera. Täytyisi edes jotain kalsium tabletteja olla. Ruoan kanssa juon vettä.

Nyt kun marjoja ja muuta on tuoreena tarjolla niin pojat on popsinu niitä kyllä valtavat määrät - hyvä vaan! Mun vanhemmat on innokkaita marjastajia ja kyllä ne mustikkarasiat mitä he meille tuo menee aina nopeasti aina kun pojat puoliksi syö ne mustikat. Puolukoistakin pitävät, laitetaan toki sokeria vähän päälle. Itse en tykkää puolukasta yhtään, mutta olen pitänyt sen tiedon lapsilta salassa. Näitä lapsia ei kyllä kirpeys näyttää haittaavan kun on koko kesän pitänyt toppuutella, että eivät söisi raakoja herukoita puskasta liikaa. Vanhempi poika söi viime syksynä tyrniäkin suoraan puskasta. Siinä vasta yksi ihanimmista marjoista!



PS. Kyllä me herkkujakin syödään ja joskus haetaan roskaruokaa! ;) Mutta noin niin kuin useimmiten terveellisemmin.

9 kommenttia:

Ruusa kirjoitti...

Ja kun tuo on niin värikästä,että tuollaista ihan tekeekin mieli syödä!! :)

Meilläkin on siirrytty hieman parempiin ruokailutapoihin;kalaa enemmän(muttei liikaa), marjoja pakaste täynnä ja paljon hedelmiä!

Leivän "puputusta" olemme myös vähentäneet, koska molemmista tuntuu, että se turvottaa jotenkin, paitsi sellainen kunnolla ruista sisältävä.

Mulla on kaamea määrä kirsikkatomaatin raakileita, mutta kun eivät ala punastua niin varmaan paleltuvat..:/ Kun ei ole kasvihuoneessakaan.

Ja chili-siinä vasta mukava mauste ;) Hyvä kun muistutit,lähdenkin hakemaan uuden paketin chili-teetä ;)

Pieni Lintu kirjoitti...

Chili-tee? Mistä ja minkälaista?? :P Kuulostaa ovelalle.

Anonyymi kirjoitti...

Meilläkin syödään juuri nyt runsaasti tomaattia, kun sitä tuolta omasta kasvihuoneesta on saatavissa. Muutenkin valitsemme aika pitkälti kauden kasviksia ja erityisesti oman maan luomuversioita. Marjoja ja sieniä keräilen myös pakastimet täyteen, puolukka-aikakin onkin kohta käsillä ja eipä ole pitkä aika enää karpalonkaan kypsymiseen.

Spagetin ja muut pastat valitsemme täysjyväversioina, leivät myös ovat ruisleipää tai vähintään täysjyvää ja riisin olen korvannut kotimaisella ohralla. Myslinkin saa huomattavasti terveellisempänä, kun valmistaa sen itse.

Tuon AJCN: n IF on sen verran kova, että data on varsin pätevää. Chilistä siis paljon uutta tietoa tarjolla.

-Anni-

Marhanja kirjoitti...

Minäkään en puolukasta välitä, mutta olen löytänyt erään herkun mihin puolukan saa "piilotettua". Puolukka-banaanirahka. Kuulostaa hullulle, mutta on tooosi nam!

Alunperin tuota olen maistanut kääretortun täytteenä, mutta menee ilman sitä torttuakin ;)

Pieni Lintu kirjoitti...

Marhanja: Tossa on yksi ongelma..kun mä en tykkää - siis en voi sietää - rahkaakaan. ;)

Jolindha kirjoitti...

Tomaatti kuuluu miun ehdottomiin lemppareihin, sitä löytyy lähestulkoon jokaisesta ruuasta jossain muotoa. :) Sipulia taas olen aina inhonnut, mutta pikkuhiljaa olen sitä opetellut syömään...

Kalaa pitäisi kyllä syödä huomattavasti enemmän! Harmittaa, kun se tuppaa olemaan miun kukkarolle liian kallista... Niitä parempia aikoja odotellessa siis. :D

Mukavaa alkanutta viikkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Puolukka on niin herkkua! Voisin syödä puolukkaa vaikka kuinka paljon suoraan metsästä! Ja puolukkarahka, -tuoremehu, -kiisseli... ai että! ;)

Kaisa kirjoitti...

Kuulostaa tutulta :) Pasta aina tummana,riisiä varmaan parin kuukauden välein,perunaa jonkin verran mutta lähinnä pojalle,vanhemmilla painottuu enemmän kasvispuolelle lisukkeet.Leipää puputan kyllä liikaa.Ja leivonnaisia..Leipominen vaan on niin kivaa ja tuoreet sämpylät kotoisia..Mies on paljon napakampi ruokavaliossaan,itse syön mitä ehdin ja mikä maistuu,pojan syömisten suhteen oon paljon tarkempi kuin omieni.

Katri kirjoitti...

Kuulostaa herkulta ja terveelliseltä! Meillä pojat syö terveellisesti, mulla tahtoo välillä mennä leipä+kahvi -linjalla, no aika ajoin aina terästäydyn. Isäntä taas on murheenkryyni, kun ei kasviksista juuri välitä. Itse oon sellainen pullahiiri, ettei paremmasta väliä. Miksi se itsekuri on niiiin vaikea asia...